nedeľa, decembra 09, 2007

Ako sa zapísať do análov firmy?



Máš pocit, že sa ti v práci venuje málo pozornosti? Chceš aby sa o tebe vo firme rozprávalo? Ak áno, stačí skutočne málo. Postupuj podľa predlohy nižšie.

Potrebuješ:

1 firmu

zamestnávajúcu aspoň 20 ľudí. Stačilo by aj 10, nezabúdaj však, že čím viac ľudí, tým lepšie pre teba.

1 teambuildingovú akciu
napríklad badmintonový turnaj, karaoke, natieranie plotov

7 škodoradostných kolegov
za škodoradostných sa považujú iba tí, ktorí si do teba rypnú, keď máš dosť

5 ambicióznych kolegov
s najvyššou pravdepodobnosťou ti budú jednotlivé kroky znemožňovať, majú rovnako ako aj ty ambíciu presadiť sa

5 prudérnych kolegov
rozoznáš ich podľa prekvapeného výrazu v tvári a neveriaceho krútenia hlavou

2 starostlivých kolegov
ochotných postarať sa nielen o oblečenie a veci, ktoré si na akciu úzkostlivo zabalíš do veľkej čiernej tašky, ale aj o teba samého

1 kolegu s fotoaparátom
jeho úlohou bude všetkých a všetko čo sa udeje pedantne zdokumentovať a následne umiestniť na pracovisku v sekcii internal documents

1 badmintonovu raketu
ideálne, ak si ešte nikdy nemal príležitosť držať ju v ruke

1 mikrofón
musí byť zapnutý!!!

min. ½ litra hruškovice
prípadne iného alkoholu, ktorý zašľape už po 3 poháriku


Postup:

Krok č.:1 - Príprava
Na teambuildingovú akciu sa tešíš minimálne týždeň vopred. Je veľmi dôležité, aby tvoje nadšenie narastalo spolu s každým blížiacim sa dňom. Ak sa deň pred akciou ešte stále netešíš, skús sa navnadiť predstavou perfektnej zábavy, milých ľudí a nových zážitkov. Ideálne tiež bude, ak si dva týždne pred akciou prejdeš silnou krízou v osobnom živote, nie je to však podmienkou.

Krok č.:2 – Navodenie atmosféry
V deň akcie sa pravdepodobne nebudeš vedieť sústrediť na prácu. Neľakaj sa. Je to iba slabý vedľajší účinok. Stále číhaj na prichádzajúce maily a aby si si udržal svoj status vo firme, presvedčivo nakrič aspoň na jedného dodávateľa a dvoch škodoradostných kolegov. Dôvod môže byť triviálny. Nevkusne ozdobený vianočný stromček, zle umytý hrnček od kávy, komplet zvrzaná grafika alebo meškajúce podklady. Dve hodiny pred plánovaným začatím akcie zober auto a prevez sa v dopravnej špičke. Po návrate sa aktívne zapoj do zháňania taxíkov. Tu pozor! Zásadne objednávaj minimálne tri taxíky od jednej taxislužby! Je to dôležité, závisí od toho totižto celková atmosféra pred začatím akcie.

Krok č.:3 – Čo na a do seba
Hneď ako sa ti podarí dostať na miesto akcie, hrkni do seba aperitív a s ľahkosťou jarného vetra sa choď prezliecť. Úbor by mohol byť apartný v prípade, že si oblečieš elegantné biele šortky a ružové tielko.

Krok č.:4 – Reaguj akčne
Ak si už prezlečený, vypýtaj si od personálu badmintonovú raketu a košíček. Pozri sa do tabuľky, ktorý kolega by mal byť tvojim prvým súperom a zvesela naňho zvolaj: „Šetri ma! Raketu som držala v ruke keď som mala 6 rokov!“ Túto vetu môžeš použiť pred nástupom do každého nového turnaja a občas ju pripomenúť aj počas zápasu, tesne pred podaním súpera. Malo by ho to aspoň na chvíľu zneistiť. Po každom zápase sa utekaj niečoho napiť. Je dôležité, aby si dodržiaval pitný režim. Popros jedného zo škodoradostných kolegov, aby bol taký dobrý a podal ti nápoj. Ak je kolega správne škodoradostný, určite ti podá presne to, na čo máš v tej chvíli chuť. Panáka kopneš s bojovým pokrikom NAEX do seba a pokračuješ v hre. Situáciu opakuj aj počas zápasov zakaždým, keď cítiš, že sa začínaš viac potiť.

Krok č.:5 - Úsmev, fotia ťa
Snaž sa pôsobiť čo najviac nápadne, inak sa ti môže stať, že si ťa kolega s fotoaparátom nevšimne. Čiže kričíš, nahlas sa smeješ až híkaš. Môžeš sa mu tiež prihovoriť prípadne doňho aj jemne drgnúť, fantázii sa skutočne medze nekladú. Po poslednom zápase a minimálne 3 kompromitujúcich fotografiách si podaj so súperom ruku, poďakuj fotografovi a spoločne s ostatnými hráčmi si pripi na úspešné zakončenie turnaja.

Krok č.:6 – Graciózny nástup č.2

Nadväzujúc na predošlý krok, nechaj kolegov aspoň 20 minút čakať na vyhodnotenie a slávnostné otvorenie druhého kola, teambuildingovej aktivity s príznačným názvom Karaoke. Počas týchto dvadsiatich minút sa skús zatiaľ prezliecť a decentne upraviť. Po úpravách si vychutnávaj svoj návrat. S hollywoodskym úsmevom sa prevrátením pohárika opätovne zvítaj so všetkými kolegovcami.

Krok č.:7 – Bejby nebude sedieť v kúte
Ak je už karaoke v plnom prúde, sadni si na čo najviac viditeľné miesto a čakaj kedy si ťa niekto všimne. Ak by sa ti náhodou zdalo, že si ťa dlhšie nikto nevšíma, začni nahlas tlieskať a povzbudzovať iných kolegov. Účinok by sa mal dostaviť v priebehu pár minút. Ak sa chceš cítiť dôležito, nechaj sa na svoje vystúpenie dlhšie, aspoň minútu, prehovárať. Ideálnym argumentom pri prehováraní môže byť veta: „Nie nie, na to aby som išla mám ešte stále málo promile....“ pričom čakaj, kedy ti ochotný škodoradostný kolega podá pomocnú ruku, bez brzdy samozrejme. Keďže sa už nemáš na čo vyhovoriť, s hrdosťou uchop mikrofón a vyber si čo najťažšiu pieseň. Ak sa ti stane, že Mariah Carey nie je v ponuke, nezúfaj. Pohľadaj Tinu Turner alebo to vyrieš jednoducho rapom. Ak náhodou nestíhaš slová, jednoducho lalákaj. Dospievaj a čakaj na potlesk. V prípade, že nepríde, nevadí, hlavne sa nevzdávaj. Skús vybrať inú, ešte ťažšiu pieseň a posmel sa kapurkovou.

Krok č.:8 – Nechaj priestor aj iným
Hneď ako odspievaš druhú pieseň, podaj prvému kolegovi z radu uchádzačov o spev mikrofón, nech všetci vidia, že sa vieš o slávu deliť a nechaj svoje hlasivky poriadne oddýchnuť. Môžeš zatiaľ živo diskutovať s prudérnymi kolegami a popri tom kloktať hruškovicu. Približne po piatich minútach pritancuj k spievajúcim kolegom a začni im hutne v speve pomáhať. Ak sa bránia, nenechaj sa odbiť a vyčkaj do momentu, kedy budú slabšie držať mikrofón. V príhodnej chvíli vytrhni mikrofón a o dušu spievaj. Hlavne si drž pozíciu a nezabudni, že rovnako ako si ty zosadil z kresla kolegu, môže zosadiť aj iný teba. Takže, mikrofón držíme pevne a intenzívne spievame!

Krok č.:9 – Zaslúžený oddych
Po vystúpení, nie jednom, sa istotne budeš cítiť vyčerpaný, preto odporúčam ísť sa prespať na pol hodinku do šatne a počkať tam na jedného zo starostlivých kolegov, ktorý sa presne vie vcítiť do situácie a potrieb hviezdy večera. Celú cestu sa nielen jemu, ale aj taxikárovi ospravedlňuj. Uisti ich, že takto zle ti v taxíku obyčajne nebýva a že to bude asi tou ryžou, čo si na obed jedol. Poďakuj za odvoz už v prvej zákrute, ktorá ti je povedomá a pokračuj v ďakovaní až do vyčerpania. Starostlivý kolega počká kým otvoríš po piatich minútach a 20 pokusoch magnetickým kľúčom svoju bránu a láskyplne ti zamáva.

Krok č.:10 – Hodnotenie večera
V bráne si pomaly a hlavne pokojne premysli cestu k svojmu bytu, následne k posteli. Spokojný sa ulož oblečený na spánok a chrápajúc sa zamysli nad priebehom celého večera. V prípade, že by ti nejaké malé útržky v slede informácii chýbali, netráp sa. Kolegovia ti ich nasledujúci deň blahoželaním k excelentným výkonom radi doplnia.

5 komentárov:

April povedal(a)...

:D :D :D
Ach, skoda len ze som to nemohla vidiet nazivo. Ale moja fantazia a obrazotvornost je bohata takze som si to dostatocne farbisto predstavila ;)

Neda povedal(a)...

Heh, a o tych najsamviac hot odporucaniach som sa radsej nezmienila :D

btw. potrebovala by som lahke doucovanie na temu: Ako zvladnut svoj blog po technickej stranke? Priprav sa, prosim, budem sa ta mozno na nejake vecicky pytat :)

Anonymný povedal(a)...

aprilka, no, mozem ti to veeeelmi obrazne porozpravat ;)

April povedal(a)...

Ja som ready, len ci si aj ty ready na moj "odborny" vyklad :)

Neda povedal(a)...

kolegyna: Ale to nemozes! Je to predsa nase male, ok tak velke, tajomstvo. ;)

april: Jednoznacne som ready. Milujem vyklady! Najma tie v Avione.